Freelance Factory

Op maandag 30 januari publiceerde Jerry Helmers een opiniestuk in het Financieel Dagblad. Toename zzp'ers schaadt economie, staat er boven. Zo. Helmers is voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. In zijn ogen zijn er teveel zzp'ers die niet weten wat ondernemerschap en zelfredzaamheid inhouden.

Het stuk begint zo:

Nederland heeft veel zzp'ers, zelfstandigen zonder personeeL Maar zijn deze wel ondernemend genoeg? Gezien alle problemen die belangen behartigers van zzp'ers keer op keer benoemen, blijkt dat minstens de helft géén ondernemende ambitie heeft.

Ik pikte het stuk op via Twitter, dus reageerde ik even via dat medium. Wat je er ook van vindt, als opiniestuk is het geslaagd.
Enfin. Er ontspon zich een kleine dialoog:

 

 


Herkenning

Tja, beeldvorming, is een dingetje. Maar inhoudelijk herkende ik me wel in de door Helmers geschetste situatie. Een paar jaar terug hengelde ik nog naar een deeltijd contract. Tot ik daar helemaal miesj van werd.

Als ik solliciteerde kreeg ik de indruk dat mijn leeftijd (nu 49) zorgde voor een afwijzing, als ik al iets hoorde. How rude! Uiteindelijk zorgden persoonlijke contacten, netwerken en ondernemen voor werk, maar het blijft soms best lastig gemotiveerd te blijven. En daarbij bijvoorbeeld vrolijk aan acquisitie ('De monsters die Nee zeggen') te blijven doen.

Dat is gedachte die Helmers iets anders formuleert:

Ambitieuze ondernemers zijn namelijk ooit voor zichzelf begonnen omdat ze met hun producten en diensten de wereld willen verbeteren. Nu dwingen we mensen competenties te ontwikkelen waar ze niet om hebben gevraagd of die ze niet hebben. Daardoor worden ze afgeleid van die werkzaamheden waarin ze écht goed zijn.

Ben jij freelancer of zelfstandig professional uit vrije wil of uit noodzaak? Zie je jezelf als ondernemer of als inhuurkracht?

Op de Freelance Friday netwerkborrel in maart wordt over slim en creatief ondernemen gesproken, dus ben ik benieuwd naar jullie reacties.


NB: de link naar het artikel in de tweet van Helmers is een scan van het krantenartikel, dat niet online beschikbaar is. Ik heb er een tekst pdf (download) van gemaakt.Weergaven: 110

Opmerking

Je moet lid zijn van Freelance Factory om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Freelance Factory

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Als je op de hoogte wilt worden gehouden van onze bijeenkomsten, kan dat ook via MeetUp.

Maak een gratis account aan en volg onze groep.

© 2016   Gemaakt door Eddy Boeve.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden